onsdag 24. mars 2010

FORDØYELSEN STARTER I MUNNEN

Forsøk:
Førsøyelsen starter i munnen:

Dato:
24. mars 2010

Hensikt:
Finne ut spyttets egenskaper.

Utstyr: Rosiner/Nøtter, Filterpapir, Petriskål, Stivelsesløsning, Jodløsning, klype, Q-tips og spytt.

Fremgangsmåte:
  1. Vi satte spyttproduksjonen i gang ved å spise nøtter eller rosiner.
  2. Etter at vi hadde satt produksjonen i gang tok vi en Q-tips i munnen.
  3. Vi dyppet filterpapiret i stivelsesløsningen.
  4. Når vi hadde hatt Q-tipsen i munnen en stund skrev vi på det bløte filterpapiret med Q-tipsen.
  5. Etter at den kjemiske reaksjonen hadde fått virket i ca. 2 minutter, sprutet vi på jodløsningen for å påvise polysakaridene. Der vi hadde skreve med Q-tipsen med spyttet ble det ingen farge.
Resultat:
Vi så at der vi påførte spyttet ble det ikke noen kjemisk reaksjon. Dette er fordi at spyttet løser opp stivelsen/polysakaridene.

Konklusjon:

Jeg lærte at spyttet kan virke som et løsemiddel.

onsdag 17. mars 2010

Fordøyelsen - Veien gjennom kroppen.

Fordøyelsen
Oppgaver s 79.

1. Hva er fordøyelse? - Fordøyelse er alt som skjer med maten fra vi putter den i munnen og til næringsstoffene er tatt opp i blodet og ufordøyde rester har kommet ut som avføring.
2. Hva skjer med maten i munnen? - Maten blir klippet og knust av fortennene og jekslene slik at maten blir til mindre biter. Fra spyttkjertlene kommer det spytt som bløter opp maten og gjør den lettere å svelge. Tungen elter maten og setter i gang svelging ved å presse maten opp mot ganen forfra og bakover.
3. Hva brytes karbohydrat, protein og fett ned til i fordøyelsen? - Karbohydrat brytes ned til monosakkarider, Protein brytes ned til Aminosyrer og Fett til fettsyrer og glyserol.
4. Hvor blir de ulike næringsstoffene tatt opp? - Når næringsstoffene er brutt tilstrekkelig ned blir de tatt opp i tarmcellene på de mange små tarmtottene på innsiden av tynntarmen. Aminosyrene og monosakkaridene blir transportert over i blodet, mens fettsyrene går over i lymfeårene.
5. Hva gjør leveren? - Leveren produserer galle, som hjelper til med å finfordele fett i tarmen, den bruker også næringsstoffene til å lage mange av de stoffene kroppen trenger. Den kan omdanne én type næringsstoff til et annet. Leveren bryter også ned giftstoffer .