Fettet er bygd opp av en rekke karbonatomer
med hydrogenbindinger. På enden av karbonrekken er det en syregruppe. Syregruppens oppbygging bestemmer hvilken type fett det er.
2)Forklar forskjellen på metta og umetta fett:
Metta fett er det som kan kalles det
"usunne" fettet. Metta fett består bare a
v en dobbeltbinding.
Umetta
er det som kalles det sunne fettet, selv om vi også må passe på å ikke spise for mye av denne typen heller. Umetta fett inneholder to eller flere dobbeltbindinger.
3) I hvilke matvarer finner vi de ulike typene fett?
Mettet fett finner vi som ofte i kjøtt, smør, ost og andre melkeprodukter.
Umettet fett finner en som regel i fisk og planter.
4) Hvilke sykdommer kan vi få av for mye fett?
Om vi spiser for mye fett kan vi risikere å pådra oss hjerte- og karsykdommer. Dette kan føre til avleiring på innsidene av arteriene som kan føre til at et det dannes en propp. Når proppen løsner kan dette i hverste fall føre til hjertestans og død.
5) Bilde av de ulike typene fett.
(f.v smør, olje)
6) Hva skjer om du blander fett og vann?
Når en blander olje og vann vil oljen legge seg på toppen, og vil ikke være vannløslig.
7) Bygg et fettmolekyl med molekylmodell.
(Stearinsyre)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar