onsdag 30. september 2009

Tøffeldyr - en nedbryter

Tøffeldyr (paramecium)


(Les mer om tøffeldyr på her eller på denne adressen som er et likt elevforsøk som det vi gjorde)

Hennsikt med forsøket:

  • Lære å bruke et mikroskop best mulig.
  • Bli kjent med nedbryteren Tøffeldyret.
Utstyr under forsøket:
  • Mirkoskop
  • Vannprøve fra Ganavannet
  • Dråpeteller
  • Objektsglass med dekkglass
Fremmgangsmåte:
  • Vi startet med å ta en prøvet av vannet som var sammlet inn i fra Ginavannet. Dråpen plasserte på vi et objektglass. For at vi skulle kunne se dyrene måtte vi legge et objektglass forsiktig over.
  • Så undersøkte vi vannprøven under mikroskopet.
  • Vi observerte tøffeldyrene i vannprøven.
Resultat:
Den første vannprøven vi tok innholdt ikke noen tøffeldyr, så vi måtte finne en ny - denne gangen med hjelp.
Etter vi hadde fått en ny vannprøve (denne gangen med tøffeldyr oppi) kunne vi starte å observere dyrene. Vi fikk ikke se at de delte seg, og det virket som om at de døde etterhvert.
Tøffeldyrene svømte rundt i vannet. Vi så ca 8 tøffeldyr i vannet. Tøffeldyrene hadde en utforming som en føffel.

Konklusjon:
Vi lærte hvordan vi brute og stilte inn et mikroskop. Vi lærte hvor et tøffeldyrt levde, hva det spiste og hvordan det så ut. På forelesningen lærte vi at tøffeldyret er en nedbryter (en som spiser døde organismer). Vi lærte om hvordan en næringskjede er bygd opp, og hvordan den fugerer i praksis.

Teori:
I en næringskjede finner du alltid en produsent, en forbruker og en nedbryter.
En næringskjede er er en kjede som forklarer hvem som spiser hver. Den forklarer at det hele starter med at et lite dyr blir spist av et større, så bli det dyret spist av et enda større og slik fortsetter det helt til vi som mennesker spiser det største dyret.
Et næringsnett er en visuell fremstilling som forteller om hvem som spiser hvem, og at om en av trinnene faller bort blir det hele rot.

En produsent er for eksempel en blomst - noe som lager liv. Blomsten blir spist av en forbruker, for eksempel en sau. Når sauen dør råtner den og denne prosessen er drevet av nedbrytere.

Oppgaven til disse (Produsent, forbruker og nedbryter) er å sørge for at naturen går i en evig rundgang eller de holder naturen i sirkulasjon - skaper evig liv.


Her er det en video om tøffeldyret ( paramecium )

2 kommentarer:

  1. Husk bilder / film av det vi gjør. Prøv å få til lenker i teksten. Fint at du bruker etiketter.

    SvarSlett
  2. Hei alle sammen, jeg er her for å vitne, om hvordan jeg blir rik og berømt suksessfull modell i verden, jeg har gått gjennom motgang i årevis, siden jeg mistet begge foreldrene mine, kunne jeg ikke gå videre med transportøren min pga. økonomisk løsning da, inntil for fem måneder siden, mente jeg en venn som introduserte meg i frimurerfamilien, først var jeg redd for å bli med, fordi jeg har lest så mye falske nyheter gjennom internett om frimurerfamilien, og som jeg nå vet det er ikke sant, alt var falske nyheter, og jeg vil bruke denne muligheten til å si en stor takk til frimurerfamilien, alle brødre og søstre i denne familien, jeg er så takknemlig for støtten dere alle gir meg, og for de som trodde frimurerfamilien er ond, som ikke kjenner reglene og forskriftene til denne familien, vennligst slutt å dømme hvis du ikke vet om det, og slutt å dele falske nyheter, hvis du er interessert i å bli medlem og nyte fordeler av frimurerfamilien, kontakt av icial adresse nedenfor for mer informasjon,
    Hva skjer; +31687329133
    E-post; info.masonic.oregon@email.cz
    E-post; info.masonic.oregon@gmail.com
    Eller les mer om oss på Facebook-sidelenke; https://web.facebook.com/infomasonicoregon

    SvarSlett