onsdag 17. mars 2010

Fordøyelsen - Veien gjennom kroppen.

Fordøyelsen
Oppgaver s 79.

1. Hva er fordøyelse? - Fordøyelse er alt som skjer med maten fra vi putter den i munnen og til næringsstoffene er tatt opp i blodet og ufordøyde rester har kommet ut som avføring.
2. Hva skjer med maten i munnen? - Maten blir klippet og knust av fortennene og jekslene slik at maten blir til mindre biter. Fra spyttkjertlene kommer det spytt som bløter opp maten og gjør den lettere å svelge. Tungen elter maten og setter i gang svelging ved å presse maten opp mot ganen forfra og bakover.
3. Hva brytes karbohydrat, protein og fett ned til i fordøyelsen? - Karbohydrat brytes ned til monosakkarider, Protein brytes ned til Aminosyrer og Fett til fettsyrer og glyserol.
4. Hvor blir de ulike næringsstoffene tatt opp? - Når næringsstoffene er brutt tilstrekkelig ned blir de tatt opp i tarmcellene på de mange små tarmtottene på innsiden av tynntarmen. Aminosyrene og monosakkaridene blir transportert over i blodet, mens fettsyrene går over i lymfeårene.
5. Hva gjør leveren? - Leveren produserer galle, som hjelper til med å finfordele fett i tarmen, den bruker også næringsstoffene til å lage mange av de stoffene kroppen trenger. Den kan omdanne én type næringsstoff til et annet. Leveren bryter også ned giftstoffer .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar